Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima, kao i tjelesnim tekućinama.  Ljudsko tijelo sadrži 2 do 3 g cinka, najviše u skeletnim mišićima i kostima, a u manjoj mjeri i u bubrezima, jetri, mrežnici oka, koži, prostati.

Važnost cinka u ljudskoj prehrani otkrivena je relativno nedavno, a danas je teško pobrojati sve uloge ovog svestranog minerala.

Cink ima široki dijapazon uloga u organizmu:

  • neophodan je u procesu rasta i razvoja, imunološkom odgovoru, neurološkoj funkciji, reprodukciji.
  • bez cinka nema sinteze proteina i genetskog materijala (DNK ), diobe stanice, stvaranja kostiju, integriteta kože, kose i noktiju.
  • cink je važan i za čilo okusa budući da čini dio proteina čiji je zadatak raspoznavanje okusa.
  • doprinos normalnoj funkciji imunološkog sistema,
  • doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Cink je zastupljen u hrani različitog porijekla, međutim njegova iskoristivost u organizmu se razlikuje ovisno o vrsti namirnice. Najkoncentriraniji izvor cinka su kamenice i općenito plodovi mora jer sadrže najviše cinka po serviranju. U modernoj zapadnjačkoj prehrani najviše cinka unosimo namirnicama koje se najčešće nalaze na jelovniku, a to su crveno meso i meso peradi te u manjoj mjeri mlijeko i mliječni proizvodi.

Cink je dobrim dijelom prisutan i u namirnicama biljnog porijekla poput cjelovitih žitarica, mahunarki, sjemenki. Međutim, fitati i vlakna prisutna u njima ometaju njegovu apsorpciju zbog čega je iskoristivost cinka iz namirnica biljnog porijekla znatno manja nego kada se unosi putem životinjskih namirnica.

Posljedice nedovoljnog unosa cinka su mnogobrojne. Zahvaljujući činjenici da sudjeluje u mnoštvu metaboličkih reakcija deficit cinka može imati mnogobrojne posljedice.

Čak i malen deficit cinka može poremetiti aktivnost T-limfocita, a ozbiljan nedostatak nosi sa sobom oslabljen imunitet i česte infekcije. Gubitak apetita, slab rast i razvoj u djece znaci su nedostatka cinka, kao i gubitak kose, slabije kognitivne sposobnosti, otežano cijeljenje rana. Probavni sistem, optimalna probava hrane kao i apsorpcija nutrijenata također bivaju pogođeni ukoliko se prehranom ili dodacima prehrani ne osiguraju adekvatne količine cinka. Uz neadekvatan unos prehranom, uzrok nedostatka cinka mogu biti i neke bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva i upalnih bolesti crijeva te smanjenja proizvodnja probavnih enzima od strane gušterače što rezultira lošijom probavom.

I kod vegana postoji povećan rizik od nedovoljnog unosa cinka budući da su životinjske namirnice kao najbolji izvor cinka posve isključene iz jelovnika.

NUTRAXIN® Zinc 15 mg

Cink sulfat 100 tableta dodatak prehrani bez glutena i šećera

Način upotrebe: Preporučuje se uzimanje 1 tablete dnevno sa dovoljno tečnosti.

Ne sadrži potencijalne alergene kao što su šećer, so, škrob, kvasac, soja, kukuruz, gluten i mliječni proizvodi. Nisu korištene sintetske boje, konzervansi ili zaslađivači. Pogodno za vegetarijance i vegane.

Nije za upotrebu kod prevencije ili liječenja bolesti.

Upozorenje: Ne prekoračujte preporučenu dnevnu dozu.

Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti normalnu prehranu.

Čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom i suhom mjestu izvan dohvata djece.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste trudni, dojite ili koristite bilo koji lijek.

Proizvođač: Biota Bitkisel İlaç ve Kozmetik Lab. A.S. Emek Mahallesi Sivat Yolu Caddesi br: 9 34785 Sancaktepe/İstanbul, [email protected], www.nutraxin.net,  tel. 0216 643 00 60.

Europsko sjedište: B’IOTA Laboratories GmbH Hohe Straße 46, 40213 Düsseldorf-NJEMAČKA

 

Ukoliko imate pitanje vezano za dati proizvod možete nas kontaktirati tako što ćete popuniti online formu.