DERMATOLOŠKE STUDIJE

Dermatološke studije potvrđuju efikasnost BIOXSINE preparata.
Provedene su studije sa BIOXSINE serumom i BIOXSINE šamponom na brojnim univerzitetima i u nezavisnim istraživačkim centrima koje su potvrdile efikasnost BIOXSINE proizvoda za gubitak kose.

Univerzitet u Paviji, Italija
Na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Paviji (Milano) u Italiji, učesnici testiranja sa androgenom alopecijom (nasljedni gubitak kose) koristili su BIOXSINE šampon i BIOXSINE serum u trajanju od šest mjeseci.

Pull test: Redovna upotreba oba BIOXSINE proizvoda dovela je do smanjenja gubitka kose. Nakon 6 mjeseci gubitak kose se mogao smanjiti za 93% u grupi koja je koristila oba BIOXSINE proizvoda.

PHOTOTRICHOGRAM faza rasta: Redovna upotreba oba BIOXSINE proizvoda izazvala je povećanje broja dlačica u fazi rasta (anagena faza) za 20,9%. U placebo grupi nije primećen nikakav efekat.

PHOTOTRICHOGRAMM faza mirovanja: Redovna upotreba oba BIOXSINE proizvoda izazvala je smanjenje broja dlačica u fazi mirovanja (telogena faza) za 20,9%. U placebo grupi nije primećen nikakav efekat.

Ispitani učesnici studije na kraju studije:
Učesnici studije su zamoljeni da ocijene 5 pitanja na skali od 1 do 10. U ovom slučaju, 1 označava „nije primjenjivo“, a 10 „potpuno slaganje“.

Sažetak rezultata:
I BIOXSINE šampon i BIOXSINE serum su svi učesnici veoma dobro podnose, a nuspojave nisu primjećene tokom studije.
Učesnici koji su koristili BIOXSINE šampon ili BIOXSINE serum također su iskusili umirujuće i stabilizirajuće djelovanje proizvoda na vlasištu: smanjeno je crvenilo, svrab i perutanje.
Kombinacija BIOXSINE šampona i BIOXSINE seruma pokazala je najtrajniji efekat u periodu istraživanja. Grupa koja je koristila oba proizvoda istovremeno je postigla najbolje rezultate u svim mjernim parametrima.
Rezultati istraživanja pokazuju da BIOXSINE šampon i BIOXSINE serum podstiču rast kose jačanjem folikula dlake. Ovaj efekat pomaže u smanjenju postojećeg ili ranog gubitka kose.
Izvor: Prof. Dott. Fulvio Marzatico, Univerzitet u Paviji, Farmakobiohemijska laboratorija Sekcija farmakoloških i toksikoloških nauka: „Placebo-kontrolisana, kliničko-instrumentalna procena efikasnosti kozmetičkih proizvoda za lečenje alopecije stepena II i III ili telogenog efluvija.“ (juni 2011.)

Dermatest, Njemačka
Nezavisni njemački istraživački institut Dermatest ispitao je proizvode BIOXSINE šampon i BIOXSINE serum u dvije studije primjene u trajanju od devet mjeseci i četiri mjeseca. Učesnici sa androgenom alopecijom (nasljedni gubitak kose), ali inače sa zdravom kožom, testirali su BIOXSINE šampon i BIOXSINE serum u kombinaciji na toleranciju i djelotvornost. Obje studije su primijetile da proizvodi pospješuju rast kose. Svi učesnici su pokazali vrlo dobru toleranciju i na šampon i na serum. Nije bilo neželjenih nuspojava.

Rezultati studije I:

Redovna i kombinovana upotreba BIOXSINE šampona i BIOXSINE seruma u periodu od ukupno devet meseci izazvala je povećanje gustine kose za 17,3%. Naučnici su takođe otkrili da se apsolutni broj dlačica povećao kod polovine učesnika nakon pet meseci korišćenja proizvoda. Nakon devet mjeseci korištenja oba proizvoda, broj dlačica se povećao kod 80 posto ispitanika. Poboljšanje gustine kose (n/cm²) je prikazano nakon pet mjeseci korištenja kod 60 posto učesnika, a nakon devet mjeseci korištenja oba proizvoda ova vrijednost se poboljšala kod 70 posto učesnika.

Rezultati studije II:
Nakon četiri mjeseca korištenja i BIOXSINE šampona i BIOXSINE seruma zajedno, apsolutni broj dlačica se poboljšao kod 62 posto učesnika. Poboljšanje gustine kose uočeno je kod 55 posto učesnika.
BIOXSINE proizvode su svi učesnici dobro podnosili tokom čitavog trajanja upotrebe. Nijedan učesnik nije pokazao lokalno toksične, nadražujuće ili alergološke reakcije. Nije bilo drugih nepoželjnih, dermatološki relevantnih kožnih reakcija ni pri svakodnevnoj primjeni, niti tijekom cijelog trajanja upotrebe.
Izvor: Kornelia Sievert, dr. rer. nat. Liane Bolke, dr. med. Gerrit Schlippe, dr. med. Werner Voss, Dermatest GmbH: Wirksamkeitsstudie der haarwuchsfördernden BIOXSINE-Produkte Shampoo und Serum zur Haarwuchsförderung bei androgenetischer Alopezie. (Studija efikasnosti proizvoda za poticanje rasta kose BIOXSINE šampon i serum za poticanje rasta kose kod androgene alopecije) (2002.)

Kliničke studije u Turskoj
U Turskoj su kliničke studije sprovedene na renomiranim univerzitetima. U svakom slučaju, na kraju testnog perioda koji je trajao osam mjeseci, učesnici testiranja koji su koristili BIOXSINE šampon i BIOXSINE serum iznijeli su sljedeća zapažanja o svojoj kosi: