Magnezij je potreban za normalno funkcionisanje cijelog organizma. Bez magnezija ne bi bilo proizvodnje energije i metabolički procesi u organizmu se uopšte ne bi mogli odvijati.

Magnezij učestvuje u preko 600 procesa u tijelu. Tako magnezij reguliše na primjer saradnju mišića i živaca i na taj način omogućava nesmetano funkcionisanje cjelokupnog mišićnog sistema. Za sve procese u našem organizmu koji ovise o energiji, magnezij je neizostavan.

Magnezij je važan za:

  • Funkciju mišića
  • Živčani sistem
  • Regulaciju stresa
  • Kardiovaskularni sistem
  • Snažne kosti i zube
  • Energetski metabolizam

Nedostatak magnezija može dovesti do manjka kalija koji je ključan za transport energije u stanici.

Adekvatan unos magnezija osigurava normalno funkcioniranje nervnog sistema i olakšava nošenje organizma sa stresom. Manjak magnezija u organizmu povezuje se sa simptomima depresije, razdražljivošću i pomutnjom.

Prema Njemačkom društvu za ishranu, odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 300 – 400 mg magnezija, ovisno o dobi i spolu. Ako ga organizam primi premalo, nedostatak magnezija manifestira se na različite načine. Tako često dolazi do grčeva u listovima i grčeva mišića. Ali i slabost mišića, glavobolja, umor ili srčana aritmija mogu biti posljedica nedostatka magnezija.

Također, osobama koje se redovno bave sportom ili su puno izložene stresu, potreban je magnezij u većoj mjeri.

Najbogatiji izvor magnezija prvenstveno su cjelovite žitarice, kao što su zob, pšenica, ječam ili riža. Slijede ih mahunarke, poput soje, graha, slanutka, leće i graška, te sjemenke i orašasti plodovi. Špinat i paradajz najistaknutiji su izvori magnezija iz skupine povrća, dok se hurme, grožđice i suhe šljive ističu u skupini voća. Također, riba je dobar izvor magnezija, posebno list i tuna. Zanimljivo je naglasiti kako je i tamna čokolada značajan izvor magnezija. Vodom unosimo otprilike 10% ukupne količine magnezija u prehrani.

Apsorpciju magnezija povećavaju vitamin D i laktoza, te vitamin B6, dok je ometaju fitati, vlakna, masnoće, oksalna kiselina, alkohol. Cink, ovisno o dozi, djeluje sinergistički i antagonistički. Doze veće od 25 mg smanjuju apsorpciju, a manje povećavaju.

Magnezij pomaže u apsorpciji kalcija u organizmu, ali i obrnuto, kalcij pomaže u apsorpciji magnezija. Idealan omjer kalcija i magnezija u organizmu je dva prema jedan, što znači da u organizmu na 600 mg kalcija treba biti 300 mg magnezija kako bi apsorpcija i kalcija i magnezija bila odgovarajuća.

Nutraxin Magnesium Citrate sadrži 250 mg magnezijuma u svakoj tableti.

„Magnezijum doprinosi ublažavanju umora i iscrpljenosti“.
“Magnezijum doprinosi ravnoteži elektrolita”
„Magnezijum doprinosi normalnom metabolizmu energije“
„Magnezijum doprinosi normalnoj funkciji mišića“
„Magnezijum doprinosi normalnoj sintezi proteina“
„Magnezijum doprinosi zaštiti normalnih kostiju“
„Magnezijum doprinosi normalnoj zaštiti zuba“
“Magnezijum uključuje normalnu diobu ćelija”

Magnezijum 250 mg Doprinosi normalnoj funkciji mišića 60 tableta dodatak prehrani bez glutena i šećera

Način upotrebe: Preporučuje se uzimanje 1 tablete dnevno sa dovoljno tečnosti. Ne sadrži potencijalne alergene kao što su šećer, so, škrob, kvasac, soja, kukuruz, gluten i mliječni proizvodi. Nisu korištene sintetske boje, konzervansi ili zaslađivači. Pogodno za vegetarijance i vegane.

Nije za upotrebu kod prevencije ili liječenja bolesti.

Upozorenje: Ne prekoračujte preporučenu dnevnu dozu.

Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti normalnu prehranu.

Čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom i suhom mjestu izvan dohvata djece.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste trudni, dojite ili koristite bilo koji lijek.

Proizvođač: Biota Bitkisel İlaç ve Kozmetik Lab. A.S. Emek Mahallesi Sivat Yolu Caddesi br: 9 34785 Sancaktepe/İstanbul, [email protected], www.nutraxin.net,  tel. 0216 643 00 60.

Europsko sjedište: B’IOTA Laboratories GmbH Hohe Straße 46, 40213 Düsseldorf-NJEMAČKA

Ukoliko imate pitanje vezano za dati proizvod možete nas kontaktirati tako što ćete popuniti online formu.