Vitamin D3 se pod dejstvom sunčevih zraka stvara u našem organizmu. U zimskim danima svima nam nedostaje sunce, međutim i kada dođu ljetni mjeseci oprezno se izlažemo suncu da bismo izbjegli štetno djelovanje UV zraka. Zbog toga kod većine ljudi postoji nedostatak vitamina D3.

Uloga ovog vitamina je višestruka:

  • potreban nam je za izgradnju i obnavljanje kostiju,
  • za aktivnost mišića,
  • ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže kalcijuma koji je važan za čvrste kosti i zube,
  • pomaže imunom sistemu u borbi protiv bakterija i virusa,
  • omogućava normalan rad srca kao i hormona koje stvaraju štitna i nadbubrežna žlijezda,
  • ima značajnu ulogu u sprečavanju raka dojke, pluća i prostate.

Upravo iz svih navedenih razloga važno je održavati normalan novo vitamina D3 u organizmu. Naime, manjak može izazvati ozbiljne posljedice na zdravlje, od simptoma hroničnog umora, apatije i depresije, preko smanjenja tjelesne mase do bolesti srca i osteoporoze, kao i nepravilnog rada imunološkom sistema, što se najčešće očituje kao podložnost infekcijama i pojava alergija.

Vitamin D3 možemo pronaći u pojedinim namirnicama kao što su: crveno meso, losos, tuna, sardina, gljive, puter, sir.

Nedostatak vitamina D3 uzrokuje pojavu rahitisa kod djece, što možemo prepoznati po krivljenju kostiju nogu i kasnijom pojavom zuba. Kod odraslih se nedostatak ovog vitamina ispoljava kao krutost kostiju, što predstavlja oboljenje poznatije kao osteomalacija. To vodi ka čestim prelomima. U riziku od nedostatka spadaju starije osobe kao i vegeterijanci i vegani.

Određivanje koncentracije vitamina D3 u krvi posebno se preporučuje oboljelima od hronične bolesti bubrega, abnormalnostima u apsorpciji hranjivih sastojaka, osteoporozom, kardiovaskularnim bolestima, rakom, oboljelih od psihičkih poremećaja i depresije i multiple skleroze.

Nutraxin®D3 vitamin; Cholecalciferol; 1000 IU (25 mcg)    Vitamin D3 (holekalciferol) 1000 IU (25mcg) 120 tableta dodatak prehrani bez glutena i šećera.

Način upotrebe: Preporučuje se uzimanje 1 tablete dnevno sa dovoljno tečnosti. Ne sadrži potencijalne alergene kao što su šećer, so, škrob, kvasac, soja, kukuruz, gluten i mliječni proizvodi. Nisu korištene sintetske boje, konzervansi ili zaslađivači.

Pogodno za vegetarijance i vegane. Nije za upotrebu kod prevencije ili liječenja bolesti.

Upozorenje: Ne prekoračujte preporučenu dnevnu dozu.

Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti normalnu prehranu.

Čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom i suhom mjestu izvan dohvata djece.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste trudni, dojite ili koristite bilo koji lijek.

Proizvođač: Biota Bitkisel İlaç ve Kozmetik Lab. A.S. Emek Mahallesi Sivat Yolu Caddesi br: 9 34785 Sancaktepe/İstanbul, [email protected], www.nutraxin.net,  tel. 0216 643 00 60.

Europsko sjedište: B’IOTA Laboratories GmbH Hohe Straße 46, 40213 Düsseldorf-NJEMAČKA

Ukoliko imate pitanje vezano za dati proizvod možete nas kontaktirati tako što ćete popuniti online formu.