B12

Vitamin B12 je vitamin rastvorljiv u vodi. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porijekla. U ljudskom tijelu se taloži u jetri (50-90%). Vitamin B12, zajedno sa folnom kiselinom, spada u antianemične vitamine. Oba vitamina imaju zaštitnu ulogu u organizmu jer sprečavaju nastanak nekih vrsta anemije.

Prirodni izvori: namirnice životinjskog podrijetla – jetra, bubrezi, mlijeko, meso, jaja, sir, riba i školjke.

Uloga

Dvije glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija stvaranja i sazrijevanja eritrocita. Pravilan metabolizam proteina i aminokiselina (metionin, triptofan, tirozin), sinteza nukleinskih kiselina, sprječava nastanak perniciozne anemije, nužan je za normalno funkcioniranje i održavanje integriteta živčanih i epitelnih stanica.

Vitamin B12, kao i drugi vitamini B skupine, ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju. Ključno je za proizvodnju genetskog materijala RNA i DNA, kao i mijelina, koji stvara zaštitni omotač oko živaca.

Preporučene doze: muškarci 3 µg/d, žene 3 µg/d, trudnice i dojilje 4 µg/d

Primjena: liječenje i profilaksa perniciozne anemije kod mijelocitne i megaloblastične anemije, alkoholizma, gastritisa, bubrežnih bolesti, stresa.

Potreba za vitaminima i mineralima je povećana tijekom trudnoće, ali velike doze mogu biti štetne za majku i dijete.

Nedostatkom vitamina smatra se koncentracija u serumu niža od 100 pikograma/ml.

NUTRAXIN® B12 Vitamin; Metyhlcobalamin; 1000 mcg

Vitamin B12 (metilkobalamin) 1000 mcg • 60 sublingvalnih tableta • dodatak prehrani • bez glutena i šećera

Način upotrebe: Preporučuje se uzimanje 1 sublingvalne tablete dnevno. Ne sadrži potencijalne alergene kao što su šećer, so, škrob, kvasac, soja, kukuruz, gluten i mliječni proizvodi. Nisu korištene sintetske boje, konzervansi ili zaslađivači. Pogodno za vegetarijance i vegane.

Nije za upotrebu kod prevencije ili liječenja bolesti.

Upozorenje: Ne prekoračujte preporučenu dnevnu dozu. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti normalnu prehranu. Čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom i suhom mjestu izvan dohvata djece. Proizvod ne smiju uzimati osobe preosjetljive na bilo koji od sastojaka proizvoda. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste trudni, dojite ili koristite bilo koji lijek.

Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na pakovanju

Proizvođač: Biota Bitkisel İlaç ve Kozmetik Lab. A.S. Emek Mahallesi Sivat Yolu Caddesi br: 9 34785 Sancaktepe / İstanbul,  [email protected],  www.nutraxin.net

Europsko sjedište: B’IOTA Laboratories GmbH Hohe Straße 46, 40213 Düsseldorf – NJEMAČKA

Zemlja porijekla: Turska

Uvoznik i distributer: NATURAL LINE d.o.o Sarajevo, Tvornička 3, 71210 Ilidža, Bosna i Hercegovina

Sastav: Jedna sublingvalna tableta sadrži: %NRV*
B12 Vitamin (Metilkobalamin)                  1000 mcg 40000
Pomoćni sastojci: Mikrokristalna celuloza, Manitol, Aroma trešnje, Silicijev dioksid, Prah crvene repe, Prirodni biljni zaslađivač (Steviol Glikozid), Polivinilpirolidon, Magnezijeve soli masnih kiselina.

*referentne vrijednosti nutrijenta

Ukoliko imate pitanje vezano za dati proizvod možete nas kontaktirati tako što ćete popuniti online formu.